22 oktober 2005

Dag 2. Zondag 16-10 Aankomst Beijing

Als een van de laatsten kom ik door de douane - gaat een stuk sneller dan 11 jaar geleden - en zoek iemand met een bordje van Koning Aap. Ik zie niemand met een bordje, maar wel een hoop mensen bij elkaar met een rugzak, hier moet ik dus zijn. Ook de reisbegeleider Koen gevonden - achteraf blijkt gelukkig de eerste indruk niet altijd de juiste te zijn.
We gaan met de bus naar het hotel in het centrum van Beijing, een tripje van 1,5 uur. Onderweg is duidelijk te zien dat China alleen maar bezig is met de Olympische Spelen. De wegen zijn nieuw, breed, en goed. Er wordt ontzettend veel gebouwd, en gerestaureerd.
Bij aankomst in het hotel - het Rainbow hotel http://www.rainbowhotel.com.cn/ - blijkt dat de kamers nog niet klaar zijn. Het is een groot - anoniem - hotel, met ongeveer 500 kamers.
Het voorstel van de reisbegeleider is om alvast wat rond te lopen in de omgeving en ook nog ergens wat te lunchen. We lopen in de richting van het Tiananmen plein via de hutongs. Hutongs zijn de oude wijken van Beijing, en bestaan allemaal uit kleine smalle straatjes, en huizen met soms grote binnenplaatsen. Veel van deze hutongs verdwijnen in het kader van de OS, past niet in het beeld dat de Chinezen willen laten zien van China.
Het eerste bezoek aan het enorme Tiananmen plein (850m x 350m) wordt gebracht (30 minuten lopen van het hotel). Dit is 's werelds grootste plein, het mausoleum van Mao staat ook op dit plein, en aan de rand staat ook het 'podium' waar Mao de parade afnam. Het plein kreeg wereldbekendheid in 1989 bij de studentenopstand. De foto van de student met een plastic tasje voor een tank is wereldberoemd.
Ondertussen is het kennismaken met de groep, de gemiddelde leeftijd is 44 jaar met de jongste 29 jaar en de oudste 59 jaar. Samenstelling 4 stellen, 5 singles, en 2 x 2 mensen die samengeboekt hebben. Lijkt een leuke groep.
De eerste chinese maaltijd volgt: het goochelen met stokjes gaat weer redelijk goed. Geen last van stokjesvrees. Het eten smaakt weer prima, er zijn een aantal schalen met verschillende gerechten besteld.
Terug naar het hotel: kamers zijn gereed. Even opfrissen, in het hotel geld wisselen, en daarna blijkt dat de singles elkaar gevonden hebben. We lopen wat rond in de omgeving, gaan nog wat eten. Als we nog wat willen drinken, blijkt er schuin tegenover het hotel een kleine afhaalchinees te zitten. Hij verkoopt ook bier, en het eten lijkt niet verstandig. Dat ligt ongekoeld op tafels, dus komt vanzelf naar je toe lopen. Het bier is koud, en de eigenaar probeert indruk te maken. Het zal niet de laatste Chinees zijn die met zijn tanden een bierfles opent. Nadat de koelkast is leeggedronken naar bed.

Geen opmerkingen: