22 oktober 2005

Dag 3. Maandag 17-10 Beijing - Verboden stad

In het hotel ontbeten, en daarna met z'n 5en richting de verboden stad gegaan. Dat is ongeveer een half uur lopen vanaf het Rainbow Hotel. We kunnen lopen door de hutongs waar men woont, waar winkeltjes zijn, klein maar gezellig. Paar mooie mensenfoto's hier gemaakt. Via de winkelstraatjes uitgekomen op het Tiananmen plein. Opnieuw belaagd door de souvenirverkopers, zij verkopen Mao horloges (met extra bewegend armpje), het rode boekje, vliegers, medailles, en nog veel meer. De vier zijden van het plein worden begrensd door: westzijde het parlementsgebouw (Great Hall of the People), zuidzijde de Bell tower, aan de oostzijde het Museum van de Chinese Historie, en aan de noordzijde het gebouw waarvandaan Mao de parade afnam. Midden op het plein is het Mausoleum voor Mao gebouwd, vandaag alleen gesloten. Het is een indrukwekkend plein door zijn grootte, en de enorme gebouwen die er omheen staan.
Aan de noordzijde onder het metershoge portret van Mao de Gate of Heavenly Peace de eerste ingang van de verboden stad genomen. Hier een kaartje gekocht - was niet voor de verboden stad, maar voor deze Gate - Chinese karakters zonder Engelse ondertiteling blijft lastig. Maar toch goed om even naar boven te gaan en te kunnen beleven hoe dat geweest moet zijn zo'n parade. Het is wel een immens uitzicht over het plein, en de gebouwen daaromheen.
Dan de verboden stad in: we zijn niet de enigen. De Chinezen hebben besloten om vandaag ook de stad in te gaan en doen dat met groepjes. Iemand met stok en vlag voorop, en de rest er achteraan met allemaal hetzelfde petje. Sommige groepen hebben zelfs een eigen kleur hesje aan. Hieruit blijkt wel dat er veel veranderd is, Chinezen mogen nu ook reizen, en dat doen ze ook met velen tegelijk.
De verboden stad wordt gerestaureerd in het kader van de OS. Restaureren op z'n chinees betekent niet herstellen met de oude materialen en kleuren, maar gewoon alles vernieuwen, evt. volledig nieuwe kleuren, etc. Ruim de helft van de verboden stad is goed te bekijken, en dat kost al voldoende tijd. (Filmtip: The last Emperor) Waarschijnlijk is men in 1368 begonnen met de bouw van deze volledig ommuurde stad. 500 jaar is deze niet toegankelijk geweest voor buitenstaanders, vandaar de naam Verboden stad. In totaal zijn er 9999 kamers. Het is een schitterende plek om doorheen te dwalen.
Daarna het Jingshan Park en het Beihai park bezocht. Jingshan geeft een heel mooi uitzicht over de verboden stad naar het zuiden, en naar het noorden op de Drum tower. Het is een rechte lijn van 5 kilometer. Voor het uitzicht moet wel even geklommen worden.
Het Beihai park is een rustig park met een groot meer en een grote witte pagode (wordt gerestaureerd). Een vers fruit salade wordt vakkundig verziekt door extra veel mayonaiseachtige saus.
Daarna even terugwandelen naar het hotel, dat viel zwaar tegen. Ongemerkt aardig wat kilometers afgelegd. Het grote Tiananmen plein bleek helemaal afgezet te zijn, echt leeg. Het zakken van de vlag ging net beginnen: verkeer wordt stilgezet 2 x 5 baans en 2 x 3 baans voor de fietsers. Na de ceremonie, kanonsschoten een stuk of 12. Dat was ter ere van de Australische premier die op bezoek was in Beijing. Terug bij het hotel, daar in de buurt wat gegeten bij de lokale Chinees, heerlijk. Geen idee wat allemaal, maar het smaakte prima.

Geen opmerkingen: