22 oktober 2005

Dag 4. Dinsdag 18-10 Beijing - fietsen

Heb je het over China dan heb je het over fietsen. In China fietst iedereen, maar ook hier is het autobezit groeiend. Vandaag daarom een fiets gehuurd, om eens te voelen hoe het nu is om te fietsen tussen de Chinezen. Het wordt een tochtje vanaf het hotel naar het Tiananmen plein via de Hutongs. Op het Tiananmen plein er nog even over gedacht om een bezoekje te brengen aan Mao, maar we waren niet de enigen. De rij liep bijna helemaal om het mausoleum heen. Terwijl we even stil stonden en keken naar de rij mensen, werden we aangemaand door een militair om door te lopen. Toen we hier na 2 seconden nog niet op gereageerd hadden, herhaalde hij nogmaals, maar nu met een megafoon vlak bij onze oren. We zijn toen maar verder gaan fietsen (zonder Mao gezien te hebben), langs het enorme Beijing hotel, en een koffiestop naar de Starbucks. Dan is het even bijkomen van hoe er gefietst en gereden wordt in China. Er zijn aparte fietsstroken, maar deze worden door de bussen gebruikt om passagiers in en uit te laden, het is een groet slalom om alle bussen heen, en zo nu en dan kom je ook tussen de andere bussen terecht. Opvallend is wel dat het lijkt alsof iedereen rekening houdt met de fietsers, de bus rijdt niet zo maar weg, men kijkt in de spiegels en er zijn cameraatjes voor de buschauffeur.
Na de koffie naar de Lama tempel, dit is de grootste Tibetaanse tempel buiten Tibet, en gebouwd in 1694. Het is een grote en mooie tempel.
Onderweg gegeten in een tentje waar we met z’n alleen maar net in pasten, het eten was heerlijk, soep en dumplings. Dumplings zijn een bepaalde soort dim sum; pakketjes deeg met vulling van bijvoorbeeld kip, groente of garnaal.
Daarna wat door de stad fietsen, en ik kan inmiddels het verkeer aardig inschatten. Ik heb het overleefd. Ook en bezoek gebracht aan de Drum Tower. Deze is in 1273 gebouwd, en was het centrum van de oud Mongolische hoofdstad. Bovenin staan een heleboel enorme trommels, die in het verleden gebruikt werden om de uren aan te geven.
In totaal misschien wel zo'n 15 km gefietst.
's Avonds naar een acrobaten theater (Wan Sheng Theatre) geweest. Ik moet nog wat oefenen maar dan zal het me nog niet lukken om die voet boven mijn hoofd te houden, en daarboven op nog een theeservies, en ondertussen ook nog van hand wisselen maakt het wat lastig. Eten in een hot pot restaurant. Grote pan met een kipbouillon, en hier moet je zelf je eten in gooien en er weer uit vissen. Op de kaart stonden bizarre gerechten, stierenballen, hersens, en meer van dat soort dingen. Tafels afgelopen om wat gerechten aan te wijzen. Bleek een goede keus te zijn. De fleece werd netjes in een kledinghoes gedaan tegen de stank.

Geen opmerkingen: