22 oktober 2005

Dag 5. Woensdag 19-10 Beijing - The Great Wall

Vandaag vroeg op: om 6 uur is het vertrek met de bus naar de muur. En geen gewone muur, maar The Great Wall. De muur is ruim 200 jaar BC gebouwd in 10 jaar tijd door meer dan 100.000 (politieke) gevangenen. De totale lengte is iets van 7200 km; begint ergens aan de kust op de hoogte van Beijing en gaat dan naar het westen tot ergens in de Gobi woestijn. Wij gaan naar het plaatsje Mùtiánù om een deel van de muur te bezoeken. Dat is een iets minder toeristisch gedeelte volgens de LP. Als we daar aan komen zijn we de eersten, de toeristenstalletjes zijn nog niet open. Je kan lopend naar boven _ een forse klim – of lekker lui met de kabelbaan. Dat laatste dus.
Het is echt imposant die muur, deze loopt zo over de bergen heen. Het eerste halfuur zijn wij de enigen op de muur. Een tijdje bij een wachttoren gezeten, en je hoort helemaal niets, behalve vogels. Je kan mensen horen praten vanaf een andere toren. De muur is veel klimmen en dalen, soms met treden en soms gewoon vlak in een hoek van soms meer dan 45 graden. Bij het 2de deel van de muur wordt het nu drukker, en is het tijd om terug te gaan. Alle souvenirstalletjes zijn nu open, blij dit gemist te hebben bij aankomst.

Daarna naar het Zomerpaleis, vandaag hebben alle 1 miljard Chinezen besloten om vandaag hier naar toe te gaan. Het is ongelooflijk druk. Het lukt niet echt om mooie foto's te maken door de drukte en door de smog. Ook hier wordt er weer veel verbouwd voor de Spelen. Het paleis is in de 18e eeuw gebouwd, en ligt aan een groot – met de hand uitgegraven – meer.
's Avonds Beijing Duck ofwel Pekingeend gegeten: heerlijk, wel zonder kop, poten en ingewanden. Die bleven dit keer achter in de keuken. Je kan er een soort van taco van maken: de eend rol je in een pannenkoekje; hier voeg je lente-uitjes, komkommer, en sojasaus bij, en smullen maar.

Geen opmerkingen: