22 oktober 2005

Dag 7. Vrijdag 21-10 Pingyao

Vanochtend vroeg - half 7 - aangekomen in Pingyao, redelijk goed geslapen in de hard sleeper, en ondanks alle tussenstops. Een treinreis van 11 uur.
De aankomst op het station van Pingyao is een grote teleurstelling, het is koud en mistig, nog geen 200 meter zicht. Met een elektrische taxi naar het hotel in het centrum van het door Unesco in 1997 beschermde dorpje Pingyao.
Pingyao is een traditionele Han-chinese plaats, omgeven door een complete intacte muur van 6 km uit de tijd van de Ming dynastie (vanaf 1400). In dit dorpje zijn de eerste banken ook opgezet, en was in die tijd het financiële hart. Binnen de stadsmuren is alles nog in min of meer originele staat, d.w.z. veel houten huizen met soms grote binnenplaatsen.
Het hotel is Tiãnyuánkuí Kèzhàn http://www.pytyk.com/ ,hier lekker ontbeten. Omdat we zo vroeg zijn is de kamer nog niet klaar. Voor dit dorpje moet je een museumkaart kopen en dan kan je de verschillende houten huizen, gerechtsgebouwen, temples, banken etc. bekijken. Het is allemaal originele stijl, veel hout, veel schilderingen, mooi!De mist heeft wel iets mystieks, maar het blijft koud. Het is een leuk hotel met allemaal aparte gebouwtjes met kamers, ik heb een wezenloos grote kamer boven het restaurant. Lunch genomen bij een heel klein restaurantje: gewoon iets aangewezen op de Chinese menukaart, en het was iets van deeg en een lekker pittig sausje. Op de kaart stond ook iets dat leek op kat en / of hond.De mist begint nu gelukkig op te trekken, en het zonnetje komt door, dat is een veel beter gezicht. Het dorpje ziet er opeens heel anders uit. Een stuk gelopen over de muur van de West poort naar de Noord poort, iets van een 1 km lopen. Wij blijken goed gegokt te hebben, want dit zijn de enige plaatsen waar je weer van de muur af kan. Er zijn mensen in de groep die 5 km moesten lopen, verkeerd om gegaan.
Voor de verandering vanavond weer eens chinees gegeten. In het hotel gekeken naar de film Raising the Red Lantern. Deze film met Gong Li is in deze regio opgenomen. Goed geregeld door onze reisbegeleider. Mooie film.

Geen opmerkingen: