05 november 2005

Dag 17. Maandag 31-10 Yangshuo

Een aangename verrassing vanochtend: het guesthouse ligt echt midden tussen de karstbergen. Het dorpje waar we zitten ligt aan de Li-rivier, middenin het indrukwekkende landschap van geƫrodeerde karstbergen. De bulten in het landschap dragen fantasierijke namen als Zwanenheuvel, Lotuspiek, en Drakenkopheuvel. Dit bijzondere landschap is al sinds mensenheugenis een inspiratiebron voor dichters en schilders. Het landschap is wereldberoemd, kijk maar naar de foto. Het is droog, het is warm, en de zon schijnt. Een prima ontbijt, en daarna met een paar mensen gaan wandelen. Onderweg wat onduidelijk fruit gekocht. Vorm van een grote peer, een hele dikke schil, en er blijft formaat grote mandarijn over. Structuur lijkt op een grapefruit, maar is vrij droog. Het is waarschijnlijk een pommelo.
We lopen tussen de huizen en de rijstvelden naar de rivier. In de rivier ligt een dammetje die we gebruiken om de rivier over te steken. Rondom de dam liggen een heleboel bamboe vlotten. Je kan hier raften met die vlotten. Het is wel een kabbelend riviertje; bij raften denk ik meer aan de Zambezi bij Vic Falls. Hier bestaan de enige hindernissen uit de dammetjes, waar je wel een halve meter naar beneden gaat. Wij lopen verder; de omgeving veranderd per minuut, is wel erg mooi al die bergen. Allerlei schaduwen in de verte, bizar mooi. Ook door de zon ontstaat er een wat mystieke sfeer. Het is een lekkere wandeling, onderweg van iemand die langs liep nog wat onduidelijk eten gekocht, iets zachts met een smaakje eraan.
Om een uur of 1 terug in het hotel, wat eten, en om 3 uur gaan we met de bus richting rivier via het dorp Yangshuo. Hier hebben we een grote boot voor ons alleen, en maken we heerlijk relaxte tocht over de rivier. Onderweg passeren we overzwemmende koeien, en natuurlijk zitten we tussen de bergen. De rivier is vrij ondiep en stroomt redelijk snel. Op de rivier maken we ook een mooie zonsondergang mee. Dat blijft schitterend.
Als we aan de kade terugkomen, gaan we eerst even eten, naast allerlei Chinese gerechten zijn er frietjes met mayonaise. Heerlijk na al die rijst.
Daarna gaan we weer op de boot, en er gaat ook een kleine boot met ons mee met een visser en 9 aalscholvers. We gaan vissen! Beter gezegd, de aalscholvers gaan voor ons vissen: om te voorkomen dat ze de vis inslikken zit er een touwtje om hun nek. Door de lampen die de visser gebruikt zie je pas hoe snel de aalscholvers zijn met vissen, en hoe diep ze kunnen gaan en hoe beweeglik ze zijn. De visser haalt ze continue aan het touwtje uit het water, en laat de visjes vallen in een grote mand. Het zijn allemaal visjes van een cm of 10. Vroeger was dit de bron van inkomsten voor de lokale bevolking, nu lijkt het meer in stand gehouden te worden voor de toeristen.
Terug in het hotel nog wat drinken. In de tuin blijkt dat ook Ikea inmiddels is doorgedrongen in deze regio: er is een hangmat van Ikea. Maar ook in China gebeurt hetzelfde als in Nederland: ook hier kan wel eens een onderdeeltje ontbreken. Iemand die erin ligt stort opeens met / na een luid gekraak op de grond. Een zeer hilarisch moment.
===================================
Nog even een doordenkertje: voor het eten hoef je niet naar India zegt iemand, dan gaan we toch na het eten!

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Die peervormige grapefruits heten pommelo's. Verder leuk je verslag te lezen nu ikzelf net 'n dag terug thuis ben uit China. 'k Heb wel 't idee dat jullie veel minder doen dan ik heb gedaan. Hopelijk ga je wel ballonvliegen boven 't karstgebergte van Yangshuo, want dat is echt 'n onvergetelijk hoogtepunt!!!
Groetjes, Regien
http://dzain.web-log.nl/

Anoniem zei

Dat hele Kunming had er voor mij trouwens ook wel uit gemogen, ook bij ons regende 't in 't stenen regenwoud'.
Voor mij waren Lijiang en Yangshuo toch wel enorme hoogtepunten en verder natuurlijk erg genoten van Beijing (vooral van de lokale bevolking) en Hongkong. Was blij met m'n extra verlenging daar, want de 1,5 dag die in de Djoserreis zat zou ik echt veel te kort hebben gevonden. Sterker: ik zou me er nog makkelijk een paar dagen extra hebben kunnen vermaken.
Regien