05 november 2005

Dag 20. Donderdag 03-11 Guangzhou - Hongkong

Vannacht goed geslapen en ik lijk me wat beter te voelen. Om 8 uur komen we met ruim een uur vertraging aan op het station in Guangzhou. Hier worden we opgewacht door de lokale travelagent, en lopen we naar de bus die ons naar de haven moet brengen. De bus staat alleen ergens ver buiten het station geparkeerd. Dan is het snel instappen, en is het hopen dat we de boot naar Hong Kong kunnen halen. Deze vertrekt om 9 uur. In het kader van perfecte timing stappen we om 1 minuut voor 9 aan boord van de boot. Na ons gaat gelijk de deur dicht en gaan we met een draagvleugelboot voor een reis van 3 uur naar Hong Kong. Aan boord kan je eten en drinken kopen. Bij aankomst in Hong Kong eerst een visum halen bij de douane, maar dat gaat heel snel. Hier blijkt gelijk al een groot verschil tussen China en Hong Kong. Alles is hier geregeld, veel airco. Met een hele luxe bus worden we naar het hotel gebracht, de YMCA in Kowloon. Website: http://www.intlhouse.ymca.org.hk/e_index.php
Het hotel ligt in het verlengde van Nathan Road Het is een kilometer of 2 lopen naar de haven. We lopen via Nathan naar de haven. Inmiddels toch wat trek gekregen, en de plaatselijke Mac wordt met een bezoek vereerd. Het eten bevalt wel. Dan met de boot over naar de andere kant. Voor mijn gevoel zijn dit boten die al oud waren toen de Engelsen nog in Hong Kong zaten. Aan de overkant – Hong Kong Island – lopen we tussen de wolkenkrabbers door naar het begin van de Peak tram. Met deze tram die je in 10 minuten van 0 naar 400 meter hoogte brengt kom je op Victoria Peak. De top hier is 552 meter, en je hebt een heel mooi uitzicht over Hong Kong. Hier staat ook de hoogste toren vlakbij, International Finance Centre, en is 415 meter hoog. Als je op Victoria Peak staat valt dat niet echt op, maar wel als je aan de andere kant vanaf Kowloon kijkt. Met de tram weer naar beneden, met de bus naar de metro, en dan naar het hotel. Metro stopt voor de deur.
Hier blijkt trouwens hoe ver men al is met elektronisch betalen: mensen met een abonnement kunnen hun tas boven een scanner houden, en dan gaat het poortje open. Hetzelfde gebeurt als ze de metro verlaten. Zwart rijden lijkt vrij moeilijk hier. Ook kan je met diezelfde kaart in de winkels betalen. Tas of portemonnee erboven houden, en je hebt betaald. Idem voor tolwegen, gebruikelijk in zowel China als Hong Kong. Wat doen we dan moeilijk in Nederland!? Ik ga vroeg naar bed, en ga niet naar de Night market.

Geen opmerkingen: